Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2007

«Η στρατιωτική θητεία είναι χαμένος χρόνος»


Η παρακάτω επιστολή εστάλη προς τον πρωθυπουργό κ.Καραμανλή με αφορμή την παρουσία κι ομιλία του στο ΚΕΝ του ΠΝ στον Πόρο.

Προς Πρωθυπουργό της Ελλάδας,
κοινοποίηση: ΥΠΕΘΑ, ΜΜΕ

Αξιότιμε κ.Πρωθυπουργέ,

είναι θετικό να διατυπώνεται φραστικά από εσάς αυτό που είναι κοινή γνώση για τους υπόλοιπους Έλληνες: «η στρατιωτική θητεία είναι χαμένος χρόνος». Επίσης, ορθώς μας υπενθυμίζετε ότι μια είναι αποστολή των ενόπλων δυνάμεων: «η προστασία της πατρίδας, της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας».

Δυστυχώς στη συνέχεια του λόγου σας υπήρχε μια εμμονή σ'ένα θεσμό απ'τους πιο αντιπαραγωγικούς αυτής της χώρας. Αντί να αφουγκραστείτε την ελληνική νεολαία με την απροθυμία της να υπηρετήσει αλλά και την παγκόσμια τάση κατάργησης της υποχρέωσης στράτευσης (στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η θητεία αποτελεί παρελθόν, καταργείται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε χώρες του λεγόμενου πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ, μέχρι και σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο πχ Λίβανος), προσπαθήσατε να δικαιολογήσετε τη διατήρησή της.

Όμως το νέο περιεχόμενο που προσπαθήσατε να της αποδώσετε δε συμβαδίζει καθόλου με το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων. Έτσι, μ'ένα λογικό άλμα, διευρύνατε (ξεχειλώσατε θα τολμούσα να πω) τον ορισμό αυτής της αποστολής. Νομίζω ότι τέτοιοι διευρυμένοι ορισμοί θα πρέπει ν'αποφεύγονται διότι διαφορετικά μπορεί να οδηγηθούμε σε επικίνδυνους δρόμους.

Υπάρχει όμως ένα άλλο σημείο του λόγου σας που με κάνει να αναρωτιέμαι: Πιστεύετε πραγματικά ότι με την υποχρεωτική συμμετοχή σ'έναν ανεπιθύμητο θεσμό μπορεί να προκύψει εθελοντική παιδεία και διάθεση;

Σε μια κοινωνία οι θεσμοί πρέπει να έχουν διακριτούς ρόλους, να συνεργάζονται αρμονικά αλλά όχι να αλληλεπικαλύπτονται. Και φυσικά όταν ένα θεσμός έχει εξαντλήσει τα όρια του και πριν γίνει αντιπαραγωγικός θα πρέπει να αξιολογείται και να καταργείται πριν αρχίσει να κάνει περισσότερο κακό από καλό.

Με εκτίμηση,
Νικόλαος Τσαχουρίδης

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά, πότε πρόλαβες..!

Nikola Taska είπε...

Ε, δεν άντεξα, μόλις το είδα (ξανα)ξύπνησε ο επιστολογράφος μέσα μου...

Laplace είπε...

στα @@@ του του ΧΟΝΤΡΟΥ..αυτος εκανε θητεια στο σπίτι του...
ολα στρωμένα τα βρηκε..αλιμονο απο τα αλλα παιδάκια..

Nikola Taska είπε...

Δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ της 30.11.2007 και εμφανίστηκε και στην επισκόπηση τύπου του ΓΕΣ.

Πετρος είπε...

Ρε παιδιά ε όχι και χαμένος χρόνος η θητεία. Έλεος. Επειδή χάνουμε 250 ένσημα? Επειδή χάνουμε 10.000€ με 15.000€. Μην κάνετε έτσι. Χωρίς πλάκα πάντως, σκεφτείτε πόσο θα αυξανόταν το Ελληνικό ΑΕΠ αν είχε καταργηθεί η θητεία και μπορούσε να μας απορροφήσει η παραγωγική διαδικασία της χώρας μας. Δεν λέτε πάλι καλά που έχει γίνει 12μηνο και δεν είναι όπως παλιά.

295/300 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
295/300 είπε...

Δημοσιεύτηκε σήμερα (!) στην Ελευθεροτυπία.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=66449840,74204976,22604272,36929392