Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2007

Πάρτε το χαμπάρι, η δουλεία καταργήθηκε

Προς «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Η έρευνα της «Ελευθεροτυπίας» για τη στρατιωτική θητεία δίνει λανθασμένη και παραπλανητική εικόνα για ένα θεσμό που τελεί παντού υπό κατάργηση.
Καταρχήν προκαλεί εντύπωση ότι ο συντάκτης επιλέγει να ασχοληθεί με το ...Λουξεμβούργο (δεν υπάρχει θητεία) και παραλείπει να αναφέρει ότι στα Βαλκάνια έχουν ήδη καταργήσει τη θητεία η Ρουμανία (2006), η Βουλγαρία (2007), η ΠΓΔΜ (2006), η Σλοβενία(2003), το Μαυροβούνιο (2006), η Κροατία (2007) και η Σέρβικη Δημοκρατία της Βοσνίας.

Τη θητεία επίσης κατάργησαν ήδη Ουγγαρία(2004), Τσεχία (2004), Σλοβακία(2006), Λετονία(2006), μέχρι και ο Λίβανος (2007). Την κατάργηση της θητείας έχουν ήδη εξαγγείλει Πολωνία, Γεωργία, Ουκρανία και Σερβία.

Αυτές είναι σημαντικές παραλείψεις της «έρευνας». Προχωρούμε στα λάθη.

- Στη Δανία δεν υπάρχει «υποχρεωτική στράτευση στα 18, με θητεία που ποικίλλει από 4 έως 12 μήνες». Η θητεία καταργήθηκε ήδη από το 2004.

- Στην Φινλανδία η θητεία είναι «υποχρεωτική» αλλά όσοι ανυπότακτοι δικάζονται οδηγούνται σε ανοιχτές φυλακές, ζουν δηλαδή σαν πολίτες και απολύονται μετά από 6 μήνες. Επιμένουν να μην παρουσιάζονται καν.

- Στην Σουηδία η «θητεία στα 19, από 7 έως 17 μήνες» είναι μόνο στα χαρτιά υποχρεωτική. Επιλέγονται για φαντάροι μόνο όσοι θέλουν να παραμείνουν σαν επαγγελματίες σε αποστολές στο εξωτερικό. Ήδη συστήθηκε και κοινοβουλευτική επιτροπή για την κατάργησή της. Σύμφωνούν όλα τα κόμματα, πλην των κομμουνιστών.

- Στη Νορβηγία η «υποχρεωτική στράτευση στα 18 για 12 μήνες» μόνο υποχρεωτική δεν είναι. Κανείς δεν διώκεται για ανυποταξία. Καλούνται άντρες και γυναίκες και όποιος θέλει πάει. Φέτοs υπηρξε εθελοντικό περιοδεύων για γυναίκεs και παρουσιάστηκαν 7.000 από τις οποίες κρίθηκαν ικανές 4.000. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τουs άνδρεs καθώs χρειάστηκαν 7000 και οι ενδιαφερόμενοι ήταν περίπου 14.000.

Μένω στο παράδειγμα της Νορβηγίας γιατί η σύγκριση αξίζει. Ο έλληνας φαντάρος παίρνει 8 ευρώ το μήνα. Ο Νορβηγός τα διπλά κάθε μέρα. Και όταν απολυθεί παίρνει και 3000 ευρώ για εφάπαξ. Αν συζούσε ή ήταν παντρεμένος παίρνει και οικογενειακό επίδομα 500 ευρώ το μήνα. Αν είναι και γονιός παίρνει 500 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί. Ο Νορβηγός φαντάρος παίρνει δηλαδή πιο πολλά από τον έλληνα ΕΠΟΠ και εσείς αυτό το συγκρίνετε με την ελληνική καταναγκαστική «θητεία» της λούφας και του βύσματος;

Πάρτε το χαμπάρι, η δουλεία καταργήθηκε.

Apostolos Derekis,
www.OMHROI.GR -«η Ελλάδα αλλάζει, θα αλλάξει και ο στρατός»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καταργηση της στρατευσης τωρα!
ουτε 1 λεπτο στο κωλοστρατο τους!