Παρασκευή, Ιουλίου 27, 2007

Άρνηση Στράτευσης

προς ΤΑ ΝΕΑ

κ.Διευθυντά,

Διαβάζοντας το ρεπορτάζ με τίτλο «Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απότακτος στρατιωτικός» δεν μπόρεσα να αποφύγω το δεύτερο τίτλο «ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΙ». Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με τη χρήση αυτού του όρου.

Πρόκειται για νεολογισμό που εισήγαγε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και με περισσή ευκολία υιοθέτησε η πλειοψηφία των δημοσιογράφων σε αντικατάσταση των όρων ανυπότακτος ή αρνητής στράτευσης, σε μια προσπάθεια να δωθεί αρνητική χροιά στο φαινόμενο της άρνησης στράτευσης. Σύμφωνα με επίσημα χείλη, 1 στους 4 άρρενες Έλληνες πολίτες δεν υπηρετεί ποτέ.

Κι αντί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, να αναρωτηθούν για τις αιτίες του φαινομένου, στρουθοκαμηλίζουν και με κουτοπόνηρο τρόπο προσπαθούν να το απαξιώσουν. Όταν ένας ολοένα κι αυξανόμενος αριθμός πολιτών αρνείται να χαραμίσει 1 χρόνο απ'τη ζωή του σ'ένα αντιπαραγωγικό πλέον, αλλά κι επικίνδυνο για την υγεία, θεσμό (με ένα αυξανόμενο αριθμό αυτοκτονιών, με 1 στους 5 χρήστες ναρκωτικών να ξεκινούν τη χρήση κατά τη διάρκεια της θητείας), οι υπεύθυνοι γυρνούν το κεφάλι απ'την άλλη μεριά και μιλούνε για ψυχολογικούς λόγους ύπαρξης της θητείας (sic) (ΥΕΘΑ Ε.Μεϊμαράκης) με μια επένδυση μεταφυσικής ηθικής περί ιερής υποχρέωσης (ΥΦΕΘΑ Β.Μιχαλολιάκος). Βέβαια όταν αποτελεί προνομιακό χώρο ρουσφετολογικών συναλλαγών είναι δύσκολο να τον εγκαταλείψουν.

Όμως έφτασε η στιγμή να κοιτάξουν την πραγματικότητα ως έχει.

Είναι ώρα για κατάργηση της υποχρέωσης στράτευσης.

Με εκτίμηση,
Νικόλαος Τσαχουρίδης

2 σχόλια:

οι 300 είπε...

Δημοσιεύτηκε!

Με κάποια καθυστέρηση, με άλλο τίτλο και με αρκετό κόψιμο. Τουλάχιστον κράτησαν την τελευταία φράση.

οι 300 είπε...

Και στην επισκόπηση τύπου του ΓΕΣ