Σάββατο, Αυγούστου 04, 2007

Στρατός και Πυρκαγιές


Προς όλες τις εφημερίδες

Κύριε Διευθυντά,

Η πρόταση αντιμετώπισης της έλλειψης πυροσβεστικού προσωπικού, αντικαθιστώντας το με κληρωτούς στρατιώτες είναι κάτι που ακούγεται πολύ μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Δυστυχώς όμως, ενώ διακρίνεται από ένα ειλικρινές και πρακτικό πνεύμα δεν είναι παρά μία πρόχειρη λύση από αυτές που είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες στην Ελλάδα.

Το προφανές επιχείρημα είναι ότι αυτό δεν αποτελεί αρμοδιότητα του στρατού- η περιπολία των δασών ανατίθεται σε δασονόμους και δασοφύλακες και η κατάσβεση πυρκαγιών (αρκετά πιο επικίνδυνη και εξειδικευμένη υπόθεση) σε πυροσβέστες. Η πρόταση για περιπολίες δασικών εκτάσεων από κληρωτούς αντιμετωπίζει μόνο ένα σύμπτωμα ενός βασικότερου προβλήματος και δημιουργεί μία πιο καίρια ερώτηση: Τι απέγιναν οι δασοφύλακες? Μήπως αντί να υιοθετηθεί μία πρόχειρη λύση με εμφανή σκοπό να κλείσουν «τρύπες» να αντιμετωπιστεί αντ’αυτού το βασικότερο πρόβλημα του πως και γιατί ξεκινάνε αυτές οι πυρκαγιές, το αν πρόκειται για εμπρηστικές ενέργειες ή όχι, της ύπαρξης αξιόπιστης δασονομίας καθώς και το πως μπορεί να πληροφορηθεί ο πληθυσμός έτσι ώστε να μην ξεκινήσει κάποια πυρκαγιά από ατύχημα?

Η συμμετοχή του στρατού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι δεδομένη- αυτές όμως αποτελούνε την εξαίρεση. Αν γίνει ο κανόνας και βλέπουμε ανεκπαίδευτους κληρωτούς να ρίχνονται στην πύρινη λαίλαπα τότε πολύ σύντομα μπορεί να θρηνήσουμε και άλλες απώλειες εκτός από τις δασικές εκτάσεις μας.

Με εκτίμηση,
Νικόλαος Πάτσαρης,
Απόφοιτος Μηχανικός Λογισμικού

1 σχόλιο:

οι 300 είπε...

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ (16.08.07) και μάλιστα εμφανίζεται ψηλά-ψηλά στην επισκόπηση τύπου του ΓΕΣ