Πέμπτη, Αυγούστου 30, 2007

Ο διακριτός ρόλος των θεσμών

Προς ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

κ.Διευθυντά,

διαβάζοντας την επιστολή του κ.καθηγητή Α.Β.ΚΟΒΑΤΣΗ στο φύλλο της 30.08.07 νιώθω μπερδεμένος. Συμφωνεί ότι υπάρχουν ελλείψεις στην πυροσβεστική, θεωρεί όμως ανόητο να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν αυτές και τέλος προτείνει περιπολίες ένοπλων στρατιωτών (των 8,80 ευρώ το μήνα) και μάλιστα θα προβαίνουν και σε συλλήψεις. Θα συμφωνήσω σε κάτι μαζί του: «η κοινή λογική δεν είναι τόσο κοινή όσο κοινώς πιστεύεται».

Σε μια οργανωμένη πολιτεία οι θεσμοί εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες κι έχουν διακριτούς ρόλους. Έτσι, ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων είναι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Ο ρόλος της πολιτικής προστασίας είναι η πρόληψη κι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αν οι στρατευμένοι νέοι δεν είναι αναγκαίοι πλέον για την εθνική άμυνα, ας τους αποδεσμεύσουμε απ'αυτήν την υποχρέωση κι όχι αφού «βρήκαμε παπά να θάψουμε 2-3» σε μια προσπάθεια κάλυψης των ανεπαρκειών της πολιτείας.

Στο θέμα της πρόληψης κι αντιμετώπισης των πυρκαγιών να οργανωθεί σωστά η πολιτική προστασία μ'ένα κέντρο συντονισμού δράσης, με την επάνδρωση κι εξοπλισμό των αντίστοιχων υπηρεσιών πρόληψης και πυρόσβεσης και με τοπικά δίκτυα εθελοντών με αντίστοιχη οργάνωση της εκπαίδευσής τους. Και φυσικά ενημέρωση του κοινού για τους τρόπους μείωσης του κινδύνου πυρκαγιών.

Έτσι, κι η πολιτεία θα είναι καλά προστατευμένη έναντι των φυσικών καταστροφών μειώνοντας σημαντικά των αριθμό των θυμάτων, και δε θα υπάρχει σύγχυση ρόλων των θεσμών ώστε ο καθένας να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες για τις οποίες δημιουργήθηκε.

Με εκτίμηση,
Νικόλαος Τσαχουρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: