Τρίτη, Οκτωβρίου 16, 2007

Ηλεκτρονική φρούρηση στρατοπέδων


προς ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, TO BHMA, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κύριε Διευθυντά,

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν από το ΓΕΣ νέα μέτρα για τη φρούρηση των στρατοπέδων ("Ελευθεροτυπία", φύλλο 16/10/07). Ηλεκτρονικά μέσα θα αναλάβουν να αντικαταστήσουν τις σκοπιές, όπου αυτό έιναι εφικτό. Εχει προηγηθεί η κατακόρυφη αύξηση αυτοκτονιών κληρωτών, και προσφάτως επαγγελματιών οπλιτών.
Μια πρώτη αντίδραση θα ήταν ότι ο Ελληνικός Στρατός αποφασίζει να εισέλθει στον 21ο αιώνα-όταν κατά κανόνα ιδεολογικά υπολείπεται άλλων ευρωπαικών χωρών (ποιός ο σκοπός και το κόστος των παρελάσεων, για παράδειγμα;) και να εκγαταλείψει κάποιες από τις παρωχημένες πρακτικές του.
Αναρωτιέμαι όμως και αν υπάρχει κάποιο όριο θανάτων πέραν του οποίου το κράτος -σ'αυτήν την περίπτωση ο στρατός- αποφασίζει να λάβει μέτρα. Κατ' αναλογίαν της πρακτικής της εκγκατάστασης φωτεινού σηματοδότη σε διασταύρωση μετά από ορισμένα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.
Αν κάτι τέτοιο ισχύει, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε πόσες ακόμα αυτοκτονίες νέων ανθρώπων θα χρειαστούν για την κατάργηση άδειων και άχρηστων στρατοπέδων, και τελικά της ίδιας της υποχρεωτικής στράτευσης;

Με εκτίμηση
Δημήτρης Ξενίας

3 σχόλια:

295/300 είπε...

Παρακαλώ ενημερώστε αν κάποιος τη δει δημοσιευμένη.

295/300 είπε...

Δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ - αν κάποιος έχει πρόσβαση στις επιστολές των άλλων δύο ας ενημερώσει.

οι 300 είπε...

Δημοσιεύθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.